- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Havgaard Smykker fortsætter i Bøjestræde/Generationsskifte i Bøje stræde

Én efter én er butikkerne lukket i Bøjestræde. Efter Anne Havgaards bortgang frygtede flere, at der ville står endnu et tomt butikslokale, eller i værste fald endnu en flex-bolig. Men nu har Anne og Pouls søn, Kresten Havgaard, valgt at fortsætte smykkesalget i strædet.

Kresten Havgaard og hustruen Lotte er så småt på plads i deres nye domicil i Bøjestræde 10. Bag udstillingsruderne ses nu, foruden smykker og bælter, også litografier og malerier af Kresten. Butikken ligner sig selv, med Annes fotografier på væggene og montre med kunstfærdige smykkegenstande.

Først når man træder ind bag butikslokalet, i det rum hvor Anne havde atelier, bliver det tydeligt, at noget et forandret. På væggen hænger fortsat billeder af nogle af Annes mere prominente fotomodeller, men ellers er rummet fyldt op med nedpakkede ting. Kresten forklarer:

– Det er rigtigt svært at sortere i et andet menneskes liv. Her har vi pakket en hel udstilling ned, som min mor lavede om Venedig. Vi har kontaktet et kulturmuseum i Italien, for at høre om de vil have den. 

Gennem årene har Anne foreviget mange faaborgensere i sine stilfulde fotografier, der til det sidste blev taget med et gammeldags apparat med filmrulle. Anne gemte alle sine fotografier.

– Min mor har gennem årene dokumenteret hele byens historie. Havnens udvikling, museets udstillinger, studenternes dans om Ymerbrønden, og så har hun vel fotograferet de fleste af byen unger gennem tiden. Vi har givet det hele til Byarkivet, cirka 20 kasser med film mm.. Da de kørte afsted med det, tænkte jeg; der kører et helt liv. Det føltes som noget af et vakuum.

Efter ægtefællen Poul Havgaards død i 2011 var Anne insisterende på at fortsætte produktion og salg af Pouls smykkedesign. Deres to børn, Kresten og søsteren Marie, der bor i Spanien, overtog produktionen.

Arv og forventninger

Kresten og hustru Lotte var allerede flyttet til Sydfyn i 2016, men det var alligevel en stor beslutning, om de ville overtage butikken, der i så fald også skulle fungere som bolig og arbejdsværksted.

– Men nu er vi her. Og vi er blevet hjerteligt modtaget, selvom vi har kunnet mærke mange forventninger fra faaborgensere. Det ligger et lille pres. Men hvad var alternativet? Endnu en flex-bolig? Det har hverken Faaborg eller jeg brug for.

- Annonce -