- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Anders og nisserne

Anders Rehde er vokset op med nisser og nissehistorier. I 1930’erne begyndte Anders’ far, Vagn, af uvisse årsager at samle på nisser, og ofte havde han en ny nisse med hjem, når han kom fra arbejde. Som voksen har Anders Rehde overtaget nisse-samlingen, som fortsat bliver udvidet med en ny nisse af og til.

Sprællenisser, designnisser, kunstnisser, glasnisser, hønisser, vatnisser, matruskanisser, gamle nisser, moderne nisser, provonisser, svenske halmnisser, frække nissepiger i undertøj og Danmarks måske eneste dinglenisse.

De ældste nisser i Anders Rehdes samling er fra midten af 1800-tallet, og de nyeste fra 2018. Som tidligere museumsinspektør er det særligt det historiske ved samlingen, der optager Anders Rehde, og fascinerer publikum.

– Det er en god samling på den måde, at den repræsenterer et historisk tidsforløb. Alting forandrer og udvikler sig – og det gør nisser også, forklarer Anders Rehde.

Med tiden er samlingen blev ret så omfattende og tæller nu i omegnen af 6-700 nisser, anslår Anders Rehde.

Den gode overtro

Der er mange fortællinger om nisser. Ifølge én folketro var nisser væsener, der boede nede i nogle kæmpehøje. Og i en skitsebog fra 1840/1850, der indgår i Anders’ samling, har kunstneren J. Th. Lundby gengivet nisser med mystik og trolddom.

Anders selv ser nissen som et legende væsen.

– Nissen er en sjov fyr, og ifølge en katolsk forklaring var de nogle væsener, der færdedes på gårdene. De var engle, der ikke havde opført sig ordentlig, og derfor havde de fået deres vinger klippet af.

I dagens Faaborg dukker nisserne også frem de underligste steder, fortæller Anders. Bl.a. i Klokketårnet, hvor der på indersiden af skabslågen er malet en nisse på. I skabet, også kendt som Fog Nielsens Skybar, står der en dram, som efter sigende er god at kime julen ind på.

Kunstnerisk islæt

Anders Rehdes forældre var gode venner med nogle af tidens kunstnere, bl.a. Henry Heerup og Max Müller, som også var begejstrede for nissernes univers.

Samlingen tæller derfor også nogle helt unikke nisser, da Max Müller hvert år forærede Vagn en ny hjemmelavet nisse.

– Han lavede bl.a. en dinglenisse i jern, og jeg tror, det er Danmarks eneste af sin art, siger Anders Rehde.

Henry Heerup malede hundredevis af nisser, og da Vagn Rehde fyldte 50 år, tegnede Henry en helt særlig tegning til ham. Her er Henry selv gengivet som cyklende nisse med blomster til fødselaren på bagagebægeret, og Vagn står med sin familie, omgivet af flere små nisser.

– De havde også en klub, min far og Henry Heerup. Den hed Nissernes Fagforening og lå i Rødovre. Henry Heerup var formand, og min far var kasserer. Der var ikke andre medlemmer end de to, fortæller Anders Rehde smilende.

Traditionsrige nisser

Anders køber til tider en nisse med hjem, især fra udlandsture. Både Paris og Sankts Petersborg har leveret nisser til samlingen. Det sker helt af sig selv, hvis man har øjnene med sig, som Anders udtrykker det. Anders’ datter bidrager også til, at den store samling nisser bliver endnu større. Og Anders har et håb om, at nisserne atter engang kan gå i arv.

– Det er så hyggeligt med nisser. Min datter køber af og til en nisse til mig, og jeg håber da, at hun vil overtage og fortsætte samlingen. Det er en familietradition, og børnene i familien kender meget til nisser. Men det er noget særligt, at jeg har de helt gamle nisser, også nisser fra mine egne bedsteforældre.

I år skal børnebørnene på tre og fire år se nisseudstillingen for første gang. Nisserne har derfor indtaget det meste af Anders’ lejlighed: vinduerne, chatollet, skænken, væggene, og fra loftet hænger en gyngende nisse.

De mange nisser er vant til en omtumlet tilværelse, de har gennem tiden været hele landet rundt på utallige udstillinger. Lige fra Bøjestræde i Faaborg til Nationalmuseet, og så har nogle af de små fyre tilmed ageret som statister i serien Matador.

– Der er altid rift om nisserne i december. Jeg har ikke tal på, hvor mange dameblade, der har skrevet artikler om min samling, afslutter Ander Rehde.

Og nu også Det Rigtige Faaborg …

Faaborgenserne bliver ikke snydt for nissesamlingen i år, for resten af indholdet fra de mange store kasser kan igen i år beskues i Bøjestræde, hvor de bliver udstillet i vinduerne hos Hemstra.

- Annonce -