- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Da Faaborgs gader rockede

I den spæde opstart i halvfjerdserne tog gutterne fra Gasolin vejen til Bjørnø for at spare penge på lydstudier i København. På Bjørnø benyttede de skolen, mest om natten og med tæpper for vinduerne, til deres prøveindspilninger. Gasserne blev begejstrede for øen, de knyttede venskaber derovre, og selv efter deres ikoniske status i offentligheden fortsatte de med at komme i faaborg-området.

Kim Larsen har på det seneste været på alles læber, og vi har forfulgt minderne om Kim Larsen og Gasolins aftryk på faaborg-området.

Bjørnø-bo Asger Anderskov, 68, var med i første parket, da Gasolin i midten af halvfjerdserne gjorde sit indtog på øen. Han blev venner med flere af bandmedlemmerne, og vi har sat ham stævne til en anekdotisk snak om gamle dage og de underlige christianshavnere, der fik sig indyndet hos ø-folket.

Staden møder Bjørnø

I starten af 1970’erne var Gasolin stadig relativ ukendt. Gasolin-guitarist Franz Beckerlee var gift med Inge Strøbech, som dengang var indehaver af Bjørnø skole. På Bjørnø kunne gasserne i fred og ro, og til billige penge, øve deres nye sange forud for albummerne Gas 3 og Gas 4. Asger Anderskov mindes, da de først så de unge musikere på øen.

– De var jo noget anderledes. De kom til øen i outfits, som vi bestemt ikke var vant til at se, og de talte et drevent christianshavnsk. De blev taget godt imod, ingen så skævt til dem. Dog måtte Søren Berlev en dag opleve kulturforskellene, da han skulle hente post på havnen ved Palle Bjørnø. Søren havde opholdt sig en del i Thy-lejren, og hans plan var derfor at gå til havnen efter post – splitterravende nøgen. De andre fik ham stoppet, heldigvis. Det havde vist vakt forargelse på øen.

På skolen, der nærmest var indrettet som et lydstudie, øvede de fire bandmedlemmer de nye numre i hvert sit rum. Mange af prøve-indspilningerne foregik om natten, og der hang tæpper i vinduerne for at genere øboerne mindst muligt med den høje musik.

Spirende venskab

På Bjørnø skole var der intet fjernsyn. Når der var udsendelser, som gasserne gerne ville se, måtte de tage turen over til Asger Anderskov, som boede tæt på skolen.

– Jeg havde sådan et lille sort-hvid fjernsyn, så sad vi der med en kasse guldøl foran os på gulvet, som gasserne havde slæbt med.

Både Mogens Mogensen, Gasolins tekstforfatter, og Franz Beckerlee kom meget på Bjørnø. Mogens og Asger udviklede et venskab, og de har både fejret jul og nytår sammen.

– Mogens kom ofte over til mig, når Kim og Franz diskuterede gruppens repertoire. Kim ville spille dansk, Franz ville spille engelsk og mere avantgarde. Mogens gad ikke høre på det, og så åbnede vi et par øl og snakkede.

Gasserne tog sig godt af deres venskabelige forbindelser på Bjørnø.

– Min daværende hustru og jeg blev inviteret til alle deres fynske koncerter. Vi kom backstage, og det var skideskægt. Der var mad, øl og vin – der manglede aldrig noget, når man festede med gasserne.

Til tops i tangatrusser

Franz Beckerlee fik datteren Honey sammen med Inge Strøbech. En dag ville Franz bygge et træhus til datteren, og det blev på ægte rebel-manér. Franz lånte Asgers motorsav. Kim Larsens hustru, Hanne, havde forinden glemt noget tøj herovre, og pludselig kunne bjørnø-boerne se Franz kravle rundt oppe i træet med motorsav, kun iført Hannes tangatrusser.

– Min hukommelse er ikke, hvad den har været, så stol på Asgers historie. Jeg tror nu faktisk, det var en BH, jeg havde foldet til en smart tangatruse. Sådan var tiderne dengang, hvor vi kom fra, og vi tog kulturen med til Bjørnø. Det var måske lige tidligt nok, for det var da et kultursammenstød, men de faste beboere vænnede sig til os med tiden, og det endte i fryd og gammen, fortæller Franz Beckerlee selv.

Da Kim inviterede hele Bjørnø til koncert

Selvom gasserne efterhånden blev kendte ansigter i Faaborgs gader, så var deres koncert i Faaborg omkring 76, ifølge en samtale mellem Franz og Kim, et af de sværeste steder de havde spillet – stik mod deres forventning. I faaborg-hallen måtte de virkelig arbejde for sagen, inden faaborgenserne overgav sig til musikken og kom i stemning.

Anderledes let og festligt blev det, da Kim Larsen som solo-artist spillede koncert på Færgegaarden.

– Kim skulle spille to koncerter med Ole Frø. Inden den første koncert besøgte han Bjørnø sammen med Mogens.  Her inviterede Kim hele Bjørnø med til aftenens koncert – med fri entré og fri bar, naturligvis. Rigtig mange bjørnøboere deltog – også nogle af de gamle. Det blev vist en dyr omgang, fortæller Asger.

Faaborgenser Tommy Holm var på det tidspunkt medstifter af Færgegaarden, og han husker den aften, da det var hans første af mange møder med Kim Larsen.

– Det var en rigtig god koncert, og der var mange bjørnø-boere med. Men som jeg husker det, havde de et problem bagefter, for den sidste færge var sejlet. Men mon ikke de ringede til Palle Bjørnø og hyrede ham til at sejle dem hjem igen, fortæller Tommy Holm.

Asger og hans daværende hustru kom ikke med til koncerten den aften. De blev i stedet hjemme på Bjørnø, hvor de passede Kim og Hannes søn, Sylvester, der dengang var omkring de fem år gammel. Hanne, eller miss Q, som Kim kaldte hende, ville nemlig med til koncerten. Heldigvis spillede Kim Larsen endnu en koncert på Færgegaarden dagen efter, og her havde Asger byttet barnepige-tjansen ud til fordel for de rockende rytmer.

En tur til Bahamas – eller deromkring

Tekstforfatter Mogens Mogensen var vild med faaborg-området. Når han fik sin femtedel af Gasolins koda-penge, kunne det mærkes på Faaborgs beværtninger.

– Han gik til den, Mogens. Der var fest og farver, når pengene blev udbetalt. Engang tog han plastikkrus og Gul Enke med på bjørnø-færgen, og så fik alle ombord champagne. En anden gang blev Hans Møller, som Mogens kendte fra Trekroner og det øvrige værtshusmiljø, inviteret med på en tur til Bahamas. De kom vist kun til Mallorca, men måske vidste de ikke helt, hvor de var, griner Asger.

Turen sydpå blev foreviget i sangen Smukke Møller fra ’77, hvor Møller bl.a. fik disse ord med på vejen:

’Han var gigolo i klasse ti, smukke Møller Fra Bahama,

Og alle fruerne fra springforbi, sprang på Møller fra Bahama

Han lærte mig at steppe, ja, og snakke dem ihjel,

Og gi´ dem tusindfryd, til de kom af sig selv, Møller gamle buk.’

Mogens var en spradebasse, og til tider ret spontan, fortæller Tommy Holm. En dag kom han ind til Tommy og spurgte, hvad han lavede. Tommy lavede ikke noget, og Mogens bad ham pakke tandbørsten. De to mænd tog en taxi til Odense og kørte videre med tog til Vesterhavet. Her gik de langs vandet i tre dage, med kiks og portvin som proviant, og overnattede på strandhoteller. Mogens havde haft brug for at komme lidt væk, og på tredjedagen sagde han pludseligt: ’Nu tager vi hjem igen’.

Fyren fra Faaborg

’Så var der en fyr i Faaborg, der stifted’ et kontaktbureau.

Gyldne løfter og dybe grøfter og romantik pr. efterkrav.

Men det værste var, at han så tit blev far.’

Således skrev Mogens Mogensen, i sangen ’Onkel how do you do’. Ifølge Asger Anderskov, kunne fyren i sangen nemt være ham selv. Drillerier var der nemlig masser af mellem de to venner.

– Mogens flyttede i perioder til Bjørnø, hvor han sejlede, fiskede og drak bajere. Han ville skrive en sang om Bjørnø, men det blev lidt for lokalt, og derfor blev det Faaborg. Sangen er dedikeret til Henning Strøbech, som var Franz Beckerlees svigerfar, fortæller Asger.

Efterhånden tog gassernes popularitet til, og bandet udvidede. Både med mandskab og udstyr. Det blev pludseligt besværligt at fragte det hele til og fra Bjørnø, og der var ikke længere tilstrækkelig plads på den lille skole. I 1975 kontaktede Gasolin derfor Preben Kaas, der på det tidspunkt var indehaver af Trente Mølle. Her fortsatte Gasolin deres prøveindspilninger af det nye album.

På Trente Møllle hænger der i dag et indrammet eksemplar af Gasolins syvende album Efter endnu en dag fra 1976. Forsidebilledet er efter sigende taget på Trente Mølle.

- Annonce -