- Annonce -

Tekst og Foto: Henrik Poulsen

Navnet Jørn Ungstrup vækker efterhånden genklang hos de fleste i Faaborg. Jørn Ungstrups billeder er nu blevet det bærende element i en ny bog om nogle af alle de finurligheder, som Faaborg gemmer på. Her kan du læse mere om manden bag kameraet.

Som udlært butiksassistent landede Jørn Ungstrup i 1977 i Brugsen i Korup. Kort efter mødte han sin kommende hustru, Lene, som boede i Faaborg. Jørn søgte derfor job i Super Brugsen Faaborg, hvor han arbejdede gennem 37 år.

Interesse for naturen

Som ung cyklede Jørn og hans lillebror ofte rundt med kikkert om halsen og betragtede naturen og fuglelivet omkring barndomsbyen Tinglev. For 5 år siden genoptog Jørn sin interesse for naturen. Han lånte sin søns kamera, og sammen med vennen Hans Kurt Øksnebjerg Larsen, drog han ud og lærte at fotografere fugle. Nu skulle naturinteressen kombineres med kameraets uendelige indstillingsmuligheder.

– Jeg er ingen tekniknørd, men jeg får mere og mere fat i det tekniske omkring fotograferingen. Men det mest spændende er stadig det, der er foran kameraet.

En del af Det Rigtige Faaborg

Efterhånden blev fuglefotograferingen lidt ensformigt, og Jørn begyndte at tage billeder af Faaborg. Havnen, byen, en solopgang. Billederne blev lagt på Facebook – med god respons.

– En dag skrev Henrik Poulsen, at han havde gang i noget, og om jeg ville være med. Jeg sagde straks ja, og vores aftale var, at det skulle være sjovt. 

At fotografere mennesker frem for fugle var noget helt nyt for Jørn. Heldigvis fik han god hjælp af erfarne lokale folk: Lars Skaaning, Sven Storm, Anne Kruse og Gunnar Knudsen. Stadig synes Jørn, at det kan være svært at fange mennesker med det rigtige lys og udtryk, og der er ofte en nervøsitet, om de nu synes, det er blevet godt.

– Der kan være nogle helt andre farvenuancer, når billedet ses på papir, frem for når jeg ser det på skærmen. Så jeg er meget spændt, hver gang der kommer et nyt magasin på gaden.

Lutter ros

Hvert magasin og hvert facebook-opslag afføder snesevis af rosende ord til Jørns billeder. Og viser DR et af hans vejrbilleder på skærmen, så bliver det svært for ham at sidde stille i stolen.

– Jeg bliver glad, når jeg får ros. Så tænker jeg, at det da ikke er helt skævt, det vi laver. Men jeg synes, det stiller store krav. Og jeg strammer mig an hver eneste gang. Og forhåbentlig bliver jeg bedre hen ad vejen. Det er faktisk den eneste drøm, jeg har: at blive en smule bedre til det, jeg laver.

Bog-udgivelse

En af Jørns løbende opgaver har været at tage billeder af Faaborgs finurligheder. De mest kuriøse af slagsen er nu blevet samlet i en ny bog, der udkom i november.

– Sådan noget har jeg aldrig prøvet før. Jeg kan næsten ikke forstå, at jeg er med i et bog-projekt. Der er forventninger fra mange side, kan jeg høre, og jeg håber ikke, folk bliver skuffede.

Billedet på forsiden er noget særligt for Jørn.

– Jeg fik fanget hvalhalen i havnen på en stille morgen, hvor der kom sådan et dejligt lys på den. Så satte jeg mig på en sten og skød nogle billeder af den, med Bjørnø i baggrunden.

Bogen Faaborgs Finurligheder kan købes i Bøger og Papir på Østergade.

- Annonce -