Tekst: Henrik Poulsen
Foto: Jørn Ungstrup

Så er der ikke længe til. Traditionen tro gør julen sit indtog i Falsled den sidste søndag inden ad- vent, og helt som vanligt har arrangementet igen haft vokseværk. Faktisk i en grad, at det er ved at vokse ud af Falsled.

I år er der også flere udstillere udefra, der rykker ind i
den lille landsby og er med til at skabe oplevelser for de 3-4.000 mennesker, der plejer at tage på en-dages besøg og fylde pose og sæk med julens lækkerier. I Falsled har de formået at skabe et julemarked, der skiller sig ud, da det ikke er én lade eller én hal, der huser udstillere og arbejdende værksteder, men hele byen, der deltager, og som gæst kan man gå fra hus til hus og suge indtryk til sig.

- Annonce -

Julemanden kommer selvfølgelig, som han plejer, men i år bliver både han og julemor fragtet til Falsled i helikopter, der sætter julens budbringere af på sportspladsen, inden turen går rundt i byen. Netop byens sportsplads byder på en anden af årets nyheder- et kæmpe dome-telt.

– Det bliver SÅ flot. Teltet ligner en halv golfbold, det bliver oplyst og fyldt med flere spændende kunstnere og andre udstillere. Det bliver et univers af kunst, kreativitet, inspiration, hvor man blandt andet møde Annette Von Einem, der er hele Danmarks blomsterdronning, og nu viser hun sin julekollektion til Jul i Falsled, fortæller Char-lotte Kastrup fra arrangørgruppen.

I teltet bliver der også mulighed for at møde nogle af personerne bag projektet Faldsled Strandpark og blive klogere på det, som hele Falsled kæmper for i øjeblikket.

– Vi har også et stort lotteri til fordel for Strandparken, hvor Falsled Kro har sponsoreret en middag for to perso-ner, lokker arrangørerne.

Beboerne på byens plejehjem Steensvang kan også se frem til forkælelse, når Falsled juler.

– Vi sørger for julehygge og knas, æbleskiver, gløgg, hjem-melavet risalamande fra Falsled Kro og kirsebærsovs fra Broholm, mandelgaver og levende julemusik i spisestuen. Det er vigtigt for os, at de ældre også kan mærke, at det er en særlig dag, forklarer Charlotte Kastrup.

Byens berømte kro byder også i år på sine eftertragtede gourmet-hotdogs, sørger for jule-jazz og et hyggeligt børnehjørne.

Det bliver også kræset lidt ekstra om mændene i år.

– Vi ved jo godt, at nogle mænd bliver lidt trætte i krop-pen, når koner og kærester på tredje time slentrer rundt blandt kranse og julenips. Derfor laver vi et helt særligt område med “mandehørm” på Birkelygaard. Det bliver en slags mandeparkering, griner arrangørerne.

Byens købmand har været lukket i en del år, men til Jul i Falsled bliver pladsen foran butikken omdannet til et lille streetfood-marked, hvor blandt andre Barlebo, Soze og Nordfra flytter ind i Shoppings Faaborgs sorte julehuse.

De klassiske store trænisser fra kunstner Jette Bork-Johan-sen kommer naturligvis også op i byen i år, men der bliver holdt ekstra godt øje med nisserne i år.
– Sidste år forsvandt flere nisser. De blev simpelthen stjå-let. Godt nok er de flotte, men vi håber da, at folk vil lade dem stå, så de kan være med til at skabe julestemning i området. Måske vi skulle udstyre nisserne med chips, så de kan spores, hvis de “løber væk”, griner Anne Bille- Brahe.