Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Store visioner for Øhavsmuseet

Faaborg er enormt stærk på Danmarkshistorie. Med de nye millionbevillinger vil Øhavsmuseet skabe nye og større rammer for historieformidling, og der skal udtænkes visioner, så både lokale og turister får øjnene op for alle de perler, museet  byder på. Læs her om planerne for det nye museum, og kom med på tur i to af museets fantastiske fortællinger.

- Annonce -

Tiden som erhvervsby er slut  for Faaborg. Fremover skal byen brande sig på turisme og oplevelser. Denne forvandling kræver både udvikling og økonomiske indsprøjtninger. En sådan indsprøjtning har Øhavsmuseet netop modtaget, da de blev udvalgt som ét af kommunens 7 signaturprojekter. Museet blev bevilliget 20 millioner til renovering og udvikling af et besøgscenter under profilen ’Naturen og udsyn’.

– Øhavsmuseet vil samle udstillinger og formidling i landskabet. Et nyt besøgscenter på havnen skal inspirere og gøre både lokale og turister opmærksomme på alle de perler, der ligger omkring Faaborg. I Svanninge Bakker er der spor fra istiden, vi har et oversvømmet stenalderlandskab og vi har herregårdsmiljøer fra middelalderen, og så har de fantastiske øer. Alt det bliver samlet i én oplevelse, forklarer museumsdirektør Peter Thor Andersen.

Øhavsmuseet afventer finansloven, hvor yderligere 13 millioner fra Staten forhåbentligt kommer på plads. Herudover er museet på vej med flere fondsansøgninger.

– Når vi søger fondsmidler, skal vi tænke anderledes. Vi skal favne bredt og have en palet af oplevelser, som er vedkommende for lokale, men som ikke udelukkende er tiltænkt os selv.  Vi tager det meget alvorligt at være et mangfoldigt museum, og vi forsøger at tænke alle vores afdelinger som en helhed. På den måde kan vi måske få turisterne til at blive et par dage længere i byen, fortæller Peter Thor Andersen.

Besøgscentret bliver placeret på den gamle slagterigrund. Det er endnu uvist, om centret skal blive liggende her på længere sigt, og derfor indtænker museet allerede nu muligheden for at kunne flytte deres udstilling til en anden lokation.

Romantik i Den Gamle Gaard

Ganske anonymt for enden af Holkegade ligger Den Gamle Gaard. Når man træder ind ad døren, er det som en tidsrejse tilbage til Faaborgs storhedstid som købsstad. Væggene er udsmykket som i 1700-tallet, og egnshistoriske klenodier beretter stumt om datidens traditioner og levemåder.

I Lyø-stuerne spotter man broderet sengelinned og gamle lokale klædedragter. På en væg hænger Faaborgs dåbsattest fra 1229, og på gulvet står skipperkassen, som var datidens svar på et forsikringsfællesskab.

Den Gamle Gaards største attraktion er et gammelt chatol. Chatollet tilhørte købmandsdatteren Riborg Voigt, som i 1830 mødte H.C. Andersen under hans første besøg i Faaborg. Måske blev de ligefrem forelskede. I hvert fald fattede de to unge mennesker interesse i hinanden, og mødet med Riborg skulle vise sig at påvirke H.C. Andersens videre forfatterskab.

I 1972 opdagede man to hemmelige rum i chatollet, som indeholdt vidnesbyrd om forholdet mellem Riborg Voigt og H.C. Andersen. Her øjnede museet en enestående chance for at skabe en interaktiv historieformidling:

– Vi fik lavet en kopi af den sektion af chatollet med de hemmelige rum. Her kan vores gæster selv prøve, om de kan få åbnet og se indholdet af rummene, fortæller Peter Thor Andersen.

Den Gamle Gaard er åbent i skoleferierne og efter aftale.

Fængselshistorier i Arresten

Siden middelalderen har Faaborg haft sin egen arrest, og helt indtil 1982 boede arrestforvareren i arrestbygningen – side om side med fangerne. I 1989 lukkede arresten i Faaborg, men allerede tre år senere tog Øhavsmuseet bygningerne i brug som en del af deres levende historieformidling.

Arresten er et museum for alle aldersgrupper, her er der mulighed for aktiviteter, refleksioner og diskussioner blandt det voksne publikum, ligesom der findes mordgåder og detektivmysterier for børnene.

I 2017 vandt museet Historiske Dages Fornyelsespris med udstillingen ’Savn og Brand’, der er blevet til med hjælp fra fondsmidler.

I kælderen under Arresten følger man skæbnen for den unge Janus, der kom til Faaborg fra Frederikshavn. Her drages museumsgæsterne dybt ind i en autentisk mordopklaring. Sanserne kommer i brug: Duften fra halmsengen, følelsen af fyldepennen i blækhuset og mod papiret, synet af en brændende gårdbygning, lyden af politimesterens stemme i telefonrøret, og frustrationen der vælter ud af faderens gribende breve. Igennem små kighuller betragter man Janus med hætte over hovedet, siddende foroverbøjet og udføre straffearbejde.

Afslutningsvis bringes samtlige følelser i spil, når gæsterne selv skal tage stilling til spørgsmål om skyld og straf. Hvor hårdt skal en ung mand med hjemve egentlig straffes for en tåbelig beslutning?

Siden den interaktive udstilling startede i 2017, er besøgstallet for Arresten steget med 40 %, og gæsterne er imponerede af den sanselige og levende fortælling.

– Planen er, at vi i det nye museum laver lige så gribende historier som i Arresten og inddrager de spændende dragter fra øerne, skeletter fra middelalderen osv. Faaborg er kendt for kultur og museer, og vi vil gerne skabe en museumsperle, der kan trække gæster og nye borgere til vores skønne egn, afslutter Peter Thor Andersen.

Attraktioner på Øhavsmuseet

  • Arresten
  • Kaleko Mølle
  • Kulturmuseet
  • Den Gamle Gaard i Holkegade
  • Snorkelture i øhavet
  • Valdemars Lauget
  • Byhistorisk Arkiv