- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

 

For kunstner og iværksætter Pabi Chulo betyder Avernakø ro, fordybelse, identitet og familiesamvær. Så ofte som han kan, tager han til øen, hvor han blandt andet er en af drivkræfterne bag Avernax og planlægger flere kunstinstallationer på øen.

At prøve kræfter med kunsten

500 meter fra færgelejet på Avernakø ligger Langmosegård, der har været hele familiens samlingssted siden 1976. Her er Pabi Chulo og en stor del af hans familie samlet for at holde pinseferie. Foran huset står en kasse med fladfisk, op ad muren står harpuner og våddragter ligger til tørre i solen.

– Jeg kan godt lide havjagten. Man bliver ligesom en del af et element, hvor man ikke rigtigt hører til – en organisk del af havet, og så ligger man der som en anden klumpfisk. Det giver en mental stilhed.

På Avernakø finder Pabi Chulo den ro, der skal til for at han kan fordybe sig og skabe den bedst mulige kunst. På ejendommen springer flere kunstinstallationer i øjnene, både metal- og træskulpturerne i laden og ’Aspargesen’ i forhaven, der jævnligt bringer cykelturister til standsning og har skabt furore blandt de lokale.

Den 40-årige kunstner, der oprindeligt stammer fra Ringe, forsøger gennem sin kunst at råbe os alle sammen op.

– Vi er langt mere styrede, end vi ved. Min kunst handler om værdier, om at stoppe op og mærke efter, glemme sig selv. Det er også en samfundskritik, hvor vi skal ud af kasserne og komme mere ind i den frie leg. Det samfund, vi skal agere i, tildeler os mange roller, og vi lykkes jo ikke. Vi er optaget af magtstrukturer, er blevet navlepillende og lidt ynkelige.

Pabi Chulo stiller grundlæggende spørgsmål til alle de muligheder, vi har. Lige for tiden gennemgår han en forsimplingsperiode, hvor målet er at fortælle noget kompliceret på en enkel måde.

– Det må ikke blive for pænt. Det handler om magt og kontrol. Billedet er hele tiden ved at løbe fra mig, og jeg skal kæmpe for at bevare kontrollen. Jeg skræller lag af og finder ind til identiteten, det er det, jeg er optaget af i øjeblikket.

Identiteter i massevis

Det er oppe på førstesalen af Langmosegård, at Pabi Chulo udfolder sine magtkampe og kreative talenter. Gulvet er dækket med malerpletter, selv væggen er ikke undsluppet stænk fra kraftige penselsstrøg. Blandt billeder, pensler, staffelier, maling og skulpturer fortæller Pabi om det, han kalder sin opdigtede skizofreni.

– Egentlig hedder jeg Niels Martin Østergaard Hansen, men i gymnasiet blev jeg kaldt Pablo Søfaren, hvilket blev ændret til Pabi på en festival. Chulo kom til, hvilket er spansk og betyder player. Med mit kunstnernavn kan opdele min identitet, som har mange facetter. Hos familien er jeg Martin. Her på øen er jeg bonderøven, der kører traktor. Når jeg laver min kunst, er jeg Pabi Chulo, og på de sociale medier er jeg en helt fjerde person.

Foran maleriet af en fortvivlet pige, måske en konfirmand, der kæmper for at bryde med traditionerne, fremstår Pabi Chulo som en skøn sammenblanding af alle sine identiteter: crocs, ternet skjorte, Massey Ferguson-kasket og Ray Ban-solbriller

Avernax – en festival for øen

I mere end tyve år har Pabi og hans venner talt om at starte en festival på øen. Forrige år gjorde de alvor af det, og der er nu en bestyrelse på 10 personer. Festivalen er blevet en stor succes.

– Vi har enige om, at det skulle være en festival for øen. Det måtte ikke være et overgreb. Vi skrev et manifest, hvor det blev gjort klart, at festivalen var til øen, for øen og med øen. Hvis det ender med at være udelukkende københavner-hipsters, så lukker vi den ned igen.

Al overskud fra festivalen går til Avernakø, ligesom de køber alle varer lokalt.

– I år er det mere organiseret, og alle på øen kan byde ind med deres varer i snack-boden. Målet med festivalen er også at afmystificere ø-livet og trække yngre mennesker til, ved bl.a. at vise dem alle øens kvaliteter, nedbryde fordomme og vise dem vandkantsdanmark.

På festivalen står Pabi Chulo for kunstdelen – ARTvernax. Her er der mulighed for, at beskueren bliver medskabende af kunsten, fx ved vægmalerier eller skulpturer af affaldstræ.

– Sidste år havde jeg lavet en skulptur af affaldstræ, der ligner en organisk masse, en kræftsvulst, og den repræsenterer bagsiden af dansk design, da det er stumper af gamle Wegner-møbler, vi har anvendt. Jeg synes, det er fascinerende, når små bitte dele bliver til en helhed.

Foruden kunsten på festivalen har Pabi Chulo en idé om at lave mere kunst rundt omkring på Avernakø.

– Sammen med en gruppe kreative folk arbejder jeg på at lave kulturelle nedfald med kunstinstallationer på en rute rundt på øen. Og så har jeg en idé om at placere en hulstensskulptur ved havnen, der tager form og vokser år for år, når beboere og turister placerer sten og bliver medskabende.

Pabi Chulo er på navn med alle på øen, og han brænder for det gode og udviklende ø-liv. Et tema, der især er vigtig i hans optik, er sammenhold.

– Vi skal samarbejde på en lille ø, ellers løber vi tør for kræfter. Vi skal alle have viljen og engagementet til at udvikle øen.

 

FAKTA:

Navne: Pabi Chulo aka N.M.Ø.H

Undfanget: Avernakø 1977

Født: Midtfyn 1978

Uddannelse: Master of Fine Art, San Francisco Art Institute

Udstiller: Gallerier og museer i ind- og udland

Civilstand: Smuk kæreste

Hjemmeside: www.pabi.dk

Instagram: @pabichulo1

 

- Annonce -