Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Danmarks ældste lokalarkiv

Hver onsdag og torsdag er Faaborg Byhistoriske Arkiv bemandet med historie-eksperter og en hel hær af frivillige. Her sikrer de, at Faaborgs lokalhistorie bliver registreret, katalogiseret og gemt for fremtiden. For som de siger:

- Annonce -

– Alt, hvad der sker i dag, er jo historie i morgen.

 

På Torvet, lige ved siden af stentrappen til turistkontoret, ligger dørene ind til Byhistorisk Arkiv. Her sidder en mand fordybet og foroverbøjet bag skærmene, og med høretelefoner på ørerne noterer han:

’44b. 3.23 minutter. God kvalitet. Nyheder fra Danmark d. ?: D. 26.2.1945 er bl.a. flg. huse sprængt i luften: bl.a. om Jens Jakobsen (født 26.9.1893), Sønder Hjørne i Bøjden, der fik sit stuehus sprængt i luften, fordi han havde gemt ammunition og våben, om vognmand Harry Andersen, Horne, der fik sprængt sit hus i luften for at gemme våben, om Hans Peter Hansen, Korsvej i Faaborg, der fik hus sprængt i luften for at gemme våben, om Hother Lorens Brønner (født 13.2.1900), Villa Fristad ved Faaborg, 30 faldskærme fundet i garage, garagen sprængt.’

Det er den tidligere bibliotekar, og nu frivillige, Arne Stricker, der hastigt noterer både indhold og kvalitet af de mange gamle LP’er fra 1940’erne. Det er primært optagelser fra BBC og P1. Finder han noget, der er relevant for Faaborg-egnen, så fjerner han støjen fra optagelsen og lægger lyden over på computeren. I rummet fornemmer man svagt de skrattende lyde fra høretelefonerne, som af og til følges op af Arnes små anerkendende grynt eller grin.

Arne Stricker

Steen Bo Verner møder ind og indtager pladsen overfor Arne. Steen har været frivillig i tolv år og har for tiden til opgave at registrere alle de billeder, Kurt Hardi har taget gennem tiden, hvilket er ikke så få. Steen kan huske alt om Faaborgs historie, og når han ikke er frivillig på arkivet, formidler han sin Faaborg-viden som vægter.

– Hej Steen, vi når ikke at kigge på det program i dag, der er jo boglancering her klokken tre, siger Tissel Lund-Jacobsen, der er arkivleder og assisterer både de frivillige og de besøgende på arkivet. Steen ser undrende ud, og Tissel fortsætter:

– Du har måske ikke fået mailen?

– Næh, siger Steen, mens han bladrer i den nye bog, som Tissel har rakt ham.

Steen Bo Verner

Bogen, ’De uvelkomne fra Øst’, vækker minder og en humoristisk side hos Steen:

– Jeg har forresten også været i flygtningelejr engang. Det var i Oksbøl. Jeg var helt lille, det må have været i 1945 eller 46, jeg havde kun lige lært at gå.

Arne, der tydeligvis har hørt historien før, tilføjer tørt:

– Ja, ja, men du var jo heldigvis på den rigtige side af hegnet.

Alle vender tilbage til deres opgaver.

Arkivet er åbent for alle

Med sine godt 80 år er Faaborg Byhistoriske Arkiv Danmarks ældste. Arkivet blev oprettet i 1937, og her sørger de i alt 12 frivillige for, at Faaborgs historie bliver fortalt: Købstadens historie, søfartshistorien, industrihistorien og hele den fynske kunstnerkoloni. Øhavsmuseet driver arkivet og afsætter hvert år omkring 300.000 kroner til at varetage Faaborgs lokalhistorie.

Under et stort fotografi af stifteren af arkivet, Hans Brandt, ligger gæstebogen. Her skriver alle besøgende sig ind med navn og ærinde. Af gæstebogen fremgår det, at der ikke findes en ’typisk’ bruger af arkivet: En forfatter har brugt stedets ekspertise til sin roman-research, skoleelever har søgt information til en skoleopgave, og en forsker har hentet viden til sin phd-afhandling.

– Vi får mange forskellige besøg, men ofte er det tilflyttere, eller folk, der er ved at renovere deres huse, som gerne vil vide noget om huset, de tidligere ejere eller om tidligere ombygninger. De vil typisk også gerne se fotografier af huset, som det så ud engang, fortæller Birthe Kjer Michaelen, der er frivillig i arkivet på ottende år.

Nørders legeplads

Dagens første gæst kommer ind i arkivet, en stamgæst tilmed, som færdes ganske hjemmevant og hilser med navn på de frivillige. Det er Bruno Clausen, som er meget fascineret af Svanninges historie og beskæftiger sig med lokal slægtshistorie. I hånden holder han en bog:

Bruno Clausen

– Forfatteren har vist været lidt af et sjuskehoved, han har stavet Riborg Voigt forkert, og så er ’Støvlet-Katrine’ blevet til ’støvle-Katrine’. Så nu undrer jeg mig over, om der mon er flere fejl, og om hun virkelig var på kostskole – det har jeg nemlig ikke hørt om før.

Tissel bladrer igennem indekskort i en af arkivets utallige skuffer: ”A158

– den er vist god nok, Bruno.

Bruno har fået svar. Han sætter sig ved et af bordene og fordyber sig i en gammel arkivkasse.

Kort tid efter åbnes døren til arkivet igen. Det er John Krog, der også er et kendt ansigt på arkivet:

– Hvor er det rart at se så mange eksperter, der er samlet her i dag, jeg skal have hjælp til at læse noget, siger John og vifter med nogle gotiske skrifter.

– Du må spørge Bruno, han er nok den bedste til det, siger Arne og Steen samtidigt.

– Næh, du kan spørge Tissel, hun er jo ansat til det, fortsætter Bruno og falder let ind i den venskabelige, drilagtige tone, der hersker på arkivet.

Tissel kaster kun et kort blik på de gotiske bogstaver, før hun udbryder:

– Nøøj, hvor er det spændende, det her!

Hurtigt fordyber de sig i en samtale, der involverer særdeles mange årstal og historiske termer.

Gå på opdagelse i gemmerne

I baglokalet er der uendelige mapper med dokumenter og billeder. En kasse med skattekvitteringsbøger, elevprotokoller og private familiearkiver. Herude huserer den tidligere pressefotograf Olav B. Hansen, der har været frivillig siden 2009. Her forsøger han at katalogisere flere tusinde af negativer, så billederne kan blive forsynet med de korrekte årstal.

Olav B. Hansen

Hver onsdag og torsdag fra 14-16 er arkivet åbent for alle interesserede og bemandet, med både frivillige og museumsfolk.

Arkivets indhold er blevet til ved hjælp af private faaborgenseres samlinger af virksomhedspapirer, erindringer, dagbøger, lyd- og filmoptagelser og fotografier. Skulle du ligge inde med noget af byhistorisk værdi, så kan du aflevere det på arkivet på Torvet 19.