Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup og Pernille Pedersen

Ti gange om året trækker Faaborg Musikforening fulde huse, når de gang på gang lykkes med at hyre de allerdygtigste musikere i den klassiske genre. Musikforeningen er Danmarks ældste og har eksisteret i 172 år. Bestyrelsen, der tilsammen har lagt 148 års frivilligt arbejde i foreningen, formår til stadighed at forny og udvikle musikprogrammet, senest med en formidabel jazz-koncert.

Bestyrelsen for Faaborg Musikforening er mødt ind i Helios på en af årets travle dage. Om bare to timer fyldes kulturhuset med forventningsfulde gæster til aftenens forestilling, hvor en af jazzens store stjerner, svenske Ellen Andersson, går på scenen.

Historisk og nyt
Jazz-elementerne har været på foreningens repertoire siden 1979, der indtil da havde holdt sig til klassisk musik. Nye musik-genrer er en del af den løbende udvikling, som foreningen undergår, og Kirsten Styrbæk har fra formandsposten fulgt denne udvikling på nærmeste hold.

– I de første 10 år, jeg var med, afholdt vi fire klassiske koncerter om året – det var kravet for at få statstilskud. Nu arrangerer vi otte klassiske koncerter årligt, hvor de to af dem er lidt anderledes, fx i aften med jazz-koncert, forklarer bestyrelsesformand Kirsten Styrbæk.



Senere kom folkemusikken på plakaten, og medlemstallet er steget løbende til foreningens i dag cirka 500 medlemmer.

For ti år siden kom Teddy Bruslund ind i bestyrelsen, hvilket førte til endnu flere nye tanker og perspektiver, forklarer bestyrelsesmedlem Søren Bøje.

– Med den nye energi, kom der nye muligheder, hvor Teddy arrangerede Cool Klassisk, som viste sig at være en succes, forklarer Søren Bøje.

Selvom Teddy Bruslund kan tænke nye tanker, så er han i høj grad optaget af at bevare det, som foreningen også er kendt for, nemlig den høje kvalitet, som publikum nærer en stor tillid til.

– Foreningens styrke er den kvalitet, der er i alle vores arrangementer, og det er det, der er holdbart. Vi bevæger os i en særlig niche af musikverden, men inden for den udfordrer vi gerne os selv og provokerer lidt. Fx afholdte vi et danse/tango-arrangement, hvor salen blev fyldt, og publikum var begejstrede, fortæller Teddy Bruslund.

Det var gruppen STORIES med den verdenskendte koreograf og flamencodanser Selene Muñoz og pianisten Tanja Zapolski, der sammen med tre andre klassiske musikere tryllebandt publikum.

Helios begejstrer både kunstnere og publikum  
Den erfarne bestyrelse skal jævnligt forholde sig til aktører, der ønsker at optræde i Helios. Det viser sig nemlig at være svært at få lov at optræde i den store sal i kulturhuset.



– De musikere, der kontakter os, vil rigtig gerne komme og optræde netop her, da lyden i salen er vidt berømt i musikerkredse. Musikforeningen får dagligt mails fra folk, der vil optræde i Helios, og hvert år afholder vi et sæsonmøde, hvor vi udvælger de allerbedste, fortæller Søren Bøje.

På dette sæsonmødet kigger bestyrelsen også efter det specielle. Fx kan det være længe siden, de har afholdt en solokoncert. Og så skal der hvert år gerne være et arrangement med et tvist.

Musikforeningen var derfor med i planlægningen, da Helios blev renoveret. Her var især lyden og akustikken i salen vigtige parametre for dem. For hvordan lyddæmper til biografbrug og samtidig tilgodeser den klassiske instrumentalmusik, som fungerer bedst med en smule efterklang. Men det lykkedes, og lyden er ramt lige i øret, mener bestyrelsen.

Én af de musikere, der er begejstret for den exceptionelt gode akustik i salen, er Anders Koppel, som beskriver, at det, at man kan høre hvert enkelt strøg, er helt unikt. Koncerter med fx strygere og blokfløjte bliver ifølge Koppel også løftet op til et nyt niveau, når de afholdes i Helios.

Den gode lyd i salen, der gør Helios til et yndet sted for kunstnere at optræde, kommer publikum til gode. Bestyrelsesmedlem Hanne Fentz forklarer.

– Den høje kvalitet, vi dermed kan garantere vores publikum, betyder, at vi giver folk en oplevelse, som de ellers skulle til Odense eller København for at få, siger Hanne Fentz.



Kunstner-kvaliteten og lyd-kvaliteten betyder, at der til koncerterne i Helios strømmer publikum til fra alle dele af landet, og mange af dem har også meldt sig ind i foreningen.

En bestyrelse og en formand af format
Bestyrelsen er en sammentømret enhed. Den nyest tilkomne er Nils Andersson, der ‘kun’ har ni år på bagen som bestyrelsesmedlem. Men hvad er det egentligt, der driver de frivillige bestyrelsesmedlemmer til at yde så stor en indsats? Søren Bøje er ikke i tvivl.

– Det er fordi, vi har Kirsten som formand, hun er den mest aktive af os alle, siger han uden tøven.

Kirsten Styrbæk har været formand i hele 42 år. Hun modtager de rosende ord med et smil og en bemærkning om, at alle jo gør sit.

Gennem årene har bestyrelse fået mange gode oplevelser med i kølvandet på de mange frivillige timer, de lægger i foreningen. Flere kunstnere vælger at overnatte i byen før eller efter koncerten, og det giver ekstra drivkraft fx at drøfte idéer om strygekvartetter over et glas rødvin med eksempelvis Anders Koppel.

– Vi har også mødt både Benny Andersen og Povl Dissing flere gange, og vi lærte dem efterhånden at kende, forklarer Jens Bruntse.

Herudover er bestyrelsen også drevet af alle de positive tilbagemeldinger, de får fra publikum.

Foruden de mange koncerter, så arrangerer formand Kirsten Styrbæk hvert forår en meget populær opera-kunsttur. Her er der plads til 70 medlemmer, og der er udsolgt hvert eneste år, ofte på mindre end ét døgn, forklarer Kirsten Styrbæk. Turene har gået til fx Amsterdam, Oslo, Stockholm, Dresden, Prag, Hamborg, Berlin og Wien.

Ungt initiativ
Samlet set har de seks bestyrelsesmedlemmer 148 år erfaring i foreningen, og aldersmæssigt ligger de, sammen med det øvrige publikum over gennemsnitsbefolkningen. Det ærgrer bestyrelsen, som i flere omgange har forsøgt at skabe interesse for den klassiske musik hos byens unge mennesker.

– Mange har måske haft en fornemmelse af, at vi er en støvet forening, men det er nok mere en fordom overfor genren. Vi er ikke støvede, vi er kultur- og musikinteresserede. Det, vi laver, giver Faaborg et løft, og al musik udspringer jo af det klassiske, forklarer Teddy Bruslund.

Bestyrelsesmedlem Jens Bruntse har været musiklærer på gymnasiet, og Søren Bøje underviser på musikskolen. De har begge ihærdigt forsøgt at få de unge til at få et forhold til den klassiske musik. Som eksempel da de samtlige celloelever var inviteret, da foreningen afholdt en koncert med Copenhagen Cello Quartet, for at de unge novicer kunne prøve at få et indblik i den professionelle verden. Desværre dukkede der kun to elever op.

Andre gange lykkes det at få de unge på banen.

– Vi holdt en koncert med Dreamers’ Circus, og det var en af de koncerter, der stak helt af. Der blev spillet en hybrid mellem klassisk og folkemusik, og der mødte en masse unge mennesker, især fra Ollerup Musikefterskole, op og fik en god oplevelse, fortæller Jens Bruntse.

For år tilbage afholdt foreningen også koncerten Cool Klassisk, hvor Nikolaj Koppel og Hella Joof førte an i et stort opsat show med koncert af talentfulde musikskoleelever og kommende, professionelle, unge musikere og teatertrup med lyd- og lysshow. Børnefamilierne strømmede til, men desværre er der i Helios ikke sæder nok til, at sådanne økonomisk tunge arrangementer kan løbe rundt.

Mange af de talentfulde, klassiske musikere, som optræder i Helios, er ofte meget unge mennesker, og foreningen finder det ærgerligt, at de unge i byen ikke giver sig selv chancen for at opleve en klassisk koncert.

– Vi har haft flere koncerter, hvor der virkelig kom gang i den. Bl.a. den koncert, som Savage Rose gav hernede. Her kom alle de gråhårede publikummer op at stå, og der blev endda danset kædedans mellem stolene, fortæller Hanne Fentz.

Næste arrangement i Faaborg Musikforening er en operatur til Den Fynske Opera den 6. december, og den 16. december spiller det lokale musikerpar Helene Blum og Harald Haugaard julen ind kl. 19.30.

Bestyrelsen
Kirsten Styrbæk, medlem i 52 år, formand (gennem 42 år).
Jens Bruntse, medlem i 30 år, næstformand, referent og sekretær.
Hanne Fentz, medlem i 35 år, kasserer.
Nils Andersson, medlem i 9 år, styrer teknikken på lys og lyd.
Teddy Bruslund, medlem i 10 år, står for PR.
Søren Bøje, medlem i 12 år, Facebook-manager

Højdepunkter i foreningen historik
1979 – Eddie Skoller
1981 – Peter Bastian, Fuzzy og Morten Zeuthen
1982 – Povl Dissing og Benny Andersen
1983 – Bazaar (Peter Bastian, Flemming Quist Møller og Anders Koppel) 1984 – Niels Henning Ørsted Pedersen
1984 – Niels Hausgaard
1988 – Savage Rose
1991 – Safri Duo
1994 – Svend Asmussens Kvartet
2001 – Kim Larsen og Kjukken
2007 – Carsten Dahl Trio
2015 – Trio con Brio
2017 – Andreas Brantelid og Christian Ihle Hardland
2019 – Den Danske Strygekvartet
2019 – Michala Petri og Lars Hannibal