I knapt halvandet år har eleverne på Øhavsskolen haft et utal af forskellige idrætsgrene på skoleskemaet, under projektnavnet ’åben skole’.

Projektet kom i stand gennem FSI – Faaborg Samvirkende Idrætsforeninger, der blev etableret i 2015. FSI har for nyligt lagt små videoer op på deres hjemmeside, www.fsi-faaborg.dk, hvor deres indsats med at introducere skoleelever til forskellige fritidstilbud dokumenteres.

Videoerne viser dygtige undervisere og glade børn, og projektkoordinator Jørn Lorenzen kalder indtil videre det to-årige projekt en succes.

FSI er en sammenslutning af 18 forskellige idrætsforeninger og klubber. Gennem FSI bliver eleverne i 1. – 8. klasse på Øhavsskolen og Enghaveskolen undervist i forskellige fritidsaktiviteter i skoletiden.
Jørn Lorenzen er formand for FSI, og han koordinerer og skemalægger de mange idrætstimer med fire koordinatorer fra skolerne.

– Vi forsøger at planlægger det således, flest muligt elever i projektet får idrætstilbud, som passer til netop deres klassetrin, fortæller Jørn Lorenzen.

På Øhavsskolen planlægges projektet som fordybelsesdage, hvor eleverne bliver introduceret på en masse forskellige idrætsdage, op til tre om dagen.

Eksempel på ugeskema

På Enghaveskolen erstattes idrætstimerne to gange årligt af et syv-ugers forløb med en bestemt aktivitet, fx skak, dans, tennis eller skydning.

For at kvalificere undervisningen er der fra kommunens side af sat penge til aflønning af undervisere, hvilket giver foreningerne mulighed for at præsentere eleverne for nogle meget dygtige og engagerede undervisere.

Organiseringen af FSI og tilbuddet til eleverne er opstået på baggrund af den nye skolelov, som påbyder folkeskoler at indgå samarbejde med lokalsamfundets eksisterende tilbud.

Forud for projektet foretog Syddansk Universitet en spørgeskemaundersøgelse af eleverne fritidsinteresser. Undersøgelsen skal gentages efter projektets afslutning, hvor håbet er, at flere børn og unge mennesker har meldt sig ind i en forening.

Hvis evalueringen er positiv efter projektets udløb i slutningen af 2019, håber Jørn Lorenzen, at projektet får lov at blive implementeret i hele Faaborg-Midtfyn Kommune.

Projektet spiller ind i det store projekt ’Bevæg dig for livet’, som er iværksat af DGI, DIF og Dansk Firmaidræt. Her er målet, at 50 % af danskerne skal være en del af en forening i 2025.