Denne lørdag blev et helt særligt jubilæum fejret i Faaborg.

Her samledes 22 elever og lærere, der kan fejre 40 års jubilæum som realister fra Byskolen i Faaborg.

– Vi har mødtes flere gange igennem årerne, og nu er det allerede blevet tid til at fejre, at det er 40 år siden vi forlod realskolen. Vi afsluttede med realeksamen i 1978, den sidste årgang med realeksamen i Danmark. Byskolen blev foreslået nedlagt, og vi elever gjorde alt for, at overbygningsskolen skulle bevares, husker af jubilarerne Birgitte Carlsen.

– Vi blev af mange opfattet som provokerende med bannere og demonstrationer, men Byskolen endte med at blive nedlagt. Vi mødes hvert 5. år og genopfrisker minderne, fortæller hun.

Lørdagens jubilæumsprogram bød blandt på vægterrundtur og fest på Klinten.

En af klassens elever Birthe Bernhard Hansen har sendt os beskrivelse af tiden som skoleelev på Byskolen i Faaborg. Læs med i minderne herunder:

Skolen startede med navneopråb i skolegården på en dejlig augustdag kl. 10.00 i 1968.

Sådan så klassen ud på det sidste klassefoto taget i 1978.

Vi blev fordelt på 4 klasser. Vi skulle have klasselokale på 1. sal i den gamle bygning på Sundskolen. Søren og Mette bøgerne var læseundervisning sammen med Hans
og Trine bøgerne, der havde supplerende skriftlige opgaver. Der var grønne kridttavler på væggene til læreren og en meget moderne filttavle. I dag vil vi kalde det velcro. Filttavlerne blev brugt til bogstavindlæring og grammatik, navneord og verber.

I matematik var der kun engangsmateriale det første år; et hæfte med en klovn i rød/hvidstribet trøje, der hjalp os med at lære tallene og de fire regningsarter.

Vi sang salmer og danske sange i sang og lavede noget meget moderne i formning, nemlig skrammelformning. Skrammelformning som en naturlig del af formning fra 1. klasse og opefter betød, at man udviklede sin kreativitet og fik lavet noget nyt ud af noget
kasseret materiale. Det var nyt dengang. Idéen er heldigvis igen taget op i en tid med alt for meget affald.

Vi lavede selvfølgelig også askebægre i både rød -og blåler. Ved juletid lavede vi julepynt i glanspapir og karton. Gymnastiksalen havde en masse ribber på den ene langside og små
skamler og lange lave bænke på de andre sider. Vi var altid omklædt i blå gymnastikdragter for pigerne og shorts og kortærmede bluser for drengene. Vi havde alle blå gymnastiksko på, dvs. strømper med gummisål. Vi foretog mange gymnastiske
øvelser under lærerens ledelse og spillede tit høvdingbold bagefter.

Vi rejste os altid op, når inspektøren trådte ind i klassen og der var ingen, der turde sige noget.

På et tidspunkt kom der en meget farlig person i klassen, skolelægen.
Hun skulle vaccinere os mod et eller andet. Vi skulle stå pænt på række i klassen og vente på, at det blev ens tur til den store nål. Nålen på sprøjten blev desinficeret mellem hvert stik på en tændt gasbrænder/bunsenbrænder på katederet. Klasselæreren holdt
heldigvis én i hånden, mens man fik stikket.

Der var morgensang hver dag. Alle elever stod i gangarealet udenfor klasserne, mens inspektør Johansen stod på 1. trin af  trappen til 2. etage og ledede morgensangen med sin violin. Vi sang en salme og en sang. Når der var fødselsdag, skulle fødselsdagsbørnene stå på trappen og en ven skulle holde flag, mens der blev sunget. Vi sang efter to sangbøger, en blå og en rød. Den blå indeholdt salmer og den røde danske sange.
Det første år gik vi også i skole om lørdagen til kl. 12.

Vi modtog fantastisk undervisning i 10 år.
De første 2 år var der gammel kunst på væggene med blandt andet Knud Rasmussen med citat fra Eddaen: Fæ dør, frænde dør……

Vi havde klasselokaler i den gamle bygning i nummer 5 og 6 på 1. sal på Sundskolen.
I årene fra 3 klasse til og med 7. klasse i den nye afdeling var der altid noget fantastisk nutidskunst på væggene at kigge på.

Sundskoledagene var en dejlig tid. Johansen gik på pension og Lars (Lasse) Kristensen blev en ny og mere moderne leder i 2. klasse.
Nu havde alle elever på skolen fælles morgensang i den nye aula hver morgen. Vi stod to og to på række klassevis og sang. Det var en meget nybygget og moderne skole vi fik klasselokaler i fra 3. klasse. Der var borde med rød bordplade, hvor stolene ikke

var sat fast til bordet med en metalstang, men var løse og skulle sættes op i riller under bordpladen. Der var håndvask i alle klasser.
Der var cykelkælder under A og B-gangen. Alle klasser havde et rum til cykler. Vi dekorerede gangen udenfor vores rum i cykelkælderen, så det blev vores.

Så kom 3 år på Byskolen, hvor der var store gamle landskabsbilleder fra omegnen i opgangen. Lærerne på Byskolen var et kapitel for sig selv. De levede helt i deres egen verden. De krævede også et meget højt fagligt niveau, selvfølgelig tilpasset
hvilken klasse og hvilket niveau, man befandt sig på.

Vi afsluttede med realeksamen i 1978, den sidste årgang med realeksamen i Danmark.
Byskolen blev foreslået nedlagt, og vi elever gjorde alt for at overbygningsskolen skulle bevares. Bannerne og underskriftindsamlingerne fortsatte i en rum tid i Gågaden. Byskolen blev nedlagt.

Der blev lavet bannere og demonstreret, da Byskolen skulle lukke.

Det er nu 40 år siden vi tog realeksamen fra Faaborg Byskole og 50 år siden, vi startede i 1. klasse på Sundskolen. Vi mødes hvert 5. år og genopfrisker minderne. En fest alle
tilstræber at deltage i.

På 3.real A’s vegne
Birthe Bernhard Hansen